REKLAMA

Źródło: Atide from Getty Images

Likier cytrynowy

Likier cytrynowy to wspaniały, orzeźwiający trunek, idealny na upalne letnie dni. Robię go zawsze na początku lata, gdy cytryny są najsłodsze i najbardziej soczyste.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 6 ks dojrzałych, niepryskanych cytryn Dodano do
  • 1 litr spirytusu Dodano do
  • 500 g cukru Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cytryn. To bardzo ważne, aby były one naprawdę czyste, ponieważ skórka, która trafi do likieru, powinna być wolna od wszelkich zanieczyszczeń.

2. Krok

Następnie obieramy cytryny, starając się nie połamać skórki. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, zostawiając biały puch na cytrynie. Skórki wrzucamy do dużego, szklanego słoja, który powinien być dobrze umyty i wysuszony.

3. Krok

Dodajemy do słoika spirytus i zamykamy go szczelnie. Tak przygotowany słoik odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 40 dni. Co kilka dni warto potrząsnąć słoikiem.

4. Krok

Po upływie 40 dni przygotowujemy syrop cukrowy. Do garnka wrzucamy cukier, zalewamy go wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop będzie gotowy, studzimy go do temperatury pokojowej.

5. Krok

Po ostudzeniu syropu, dolewamy go do słoika z cytrynami i spirytusem. Dokładnie mieszamy i ponownie zamykamy słoik. Odstawiamy go na kolejne 40 dni w ciemne miejsce.

6. Krok

Po tym czasie, przecedzamy nasz likier przez drobne sito czy gęstą gaza. Likier cytrynowy jest już gotowy do spożycia, ale zachęcam do odstawienia go na jeszcze parę dni, żeby smaki się lepiej połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy