REKLAMA

Źródło: Nataliia Sirobaba from Getty Images

Likier kokosowy

Przygotowywałem ten wspaniały likier niezliczoną ilość razy na spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi lub po prostu dla zabawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 l Koniak lub wódka Dodano do
  • 200 g Kryształ cukru Dodano do
  • 1 l Mleko krowie Dodano do
  • 200 ml Mleko kokosowe Dodano do
  • 1 kawałek strąk wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Upewnij się wcześniej, że masz czystą i suchą szklaną torbę o pojemności 1 litra.

2. Krok

Do jednego litra koniaku lub wódki dodajemy 200 g cukru kryształu i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Nie ma potrzeby używania drogiego alkoholu, nawet taka zwykła wódka nada likierowi kokosowemu doskonały smak.

3. Krok

Wlać 1 litr mleka i 200 ml mleka kokosowego.

4. Krok

Rozłup laskę wanilii i wyskrob nasiona. Dodaj nasiona i strąk do likieru. Laska wanilii nada likierowi subtelny waniliowy smak.

5. Krok

Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Mieszać od czasu do czasu podczas dojrzewania. Dwa tygodnie to optymalny czas dojrzewania, aby smaki mogły się w pełni rozwinąć i połączyć z innymi składnikami.

6. Krok

Po dojrzewaniu przecedzić przez szmatkę i przelać do czystych butelek. I nic nie stoi na przeszkodzie, aby Twój likier kokosowy lśnił.

Podobne przepisy

Koktajl alkoholowy Pina Colada

Pina Colada to pyszny koktajl na bazie rumu, ananasa i kremowego mleka kokosowego. Jest to orzeźwiający i tropikalny napój, który doskonale sprawdza się jako letni drink na plaży lub przyjęciach.

Aperol Spritz

Orzeźwiający, przepyszny koktajl pochodzący z Włoch. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Napój ogórkowy na odchudzanie

Dzięki temu ogórkowemu napojowi na odchudzanie, kilogramy spadną znacznie łatwiej.

Klasyczny drink Whisky sour

Oto przepis na klasyczny Whisky Sour - orzeźwiający i aromatyczny koktajl z whisky. Jest to idealny wybór dla miłośników mocniejszych drinków.

Gin z tonikiem

Gin z tonikiem - jest prosty do wykonania, ale smak i efekt końcowy zależy od jakości użytych składników. Ten drink, choć zawiera tylko kilka składników, może zaskoczyć głębią smaku. Kluczem jest prawidłowe proporcje.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

Podobne przepisy

Koktajl alkoholowy Pina Colada

Pina Colada to pyszny koktajl na bazie rumu, ananasa i kremowego mleka kokosowego. Jest to orzeźwiający i tropikalny napój, który doskonale sprawdza się jako letni drink na plaży lub przyjęciach.

Aperol Spritz

Orzeźwiający, przepyszny koktajl pochodzący z Włoch. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Napój ogórkowy na odchudzanie

Dzięki temu ogórkowemu napojowi na odchudzanie, kilogramy spadną znacznie łatwiej.

Klasyczny drink Whisky sour

Oto przepis na klasyczny Whisky Sour - orzeźwiający i aromatyczny koktajl z whisky. Jest to idealny wybór dla miłośników mocniejszych drinków.

Gin z tonikiem

Gin z tonikiem - jest prosty do wykonania, ale smak i efekt końcowy zależy od jakości użytych składników. Ten drink, choć zawiera tylko kilka składników, może zaskoczyć głębią smaku. Kluczem jest prawidłowe proporcje.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

990 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1903 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy