REKLAMA

Źródło: Getty Images

Makaron Pomodoro

Makaron Pomodoro to klasyk kuchni włoskiej, słynący z prostoty i smakowitości. Jest to idealne danie na szybki i smaczny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 320 g Makaronu (spaghetti lub penne) Dodano do
  • 500 g świeżych dojrzałych pomidorów Dodano do
  • 4 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Bazylia do smaku Dodano do
  • 80 g startego parmezanu Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

W międzyczasie zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj makaron al dente. Zachowaj chochlę wody z gotowania, a następnie odcedź makaron.

2. Krok

Pomidory umyć i naciąć z wierzchu na krzyż. Zanurzyć je na kilka minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.

3. Krok

Wyjąć czosnek z sosu pomidorowego, a następnie dodać makaron i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania, aby danie było bardziej kremowe.

4. Krok

Na dużej patelni podsmaż ząbek czosnku na oliwie z oliwek, następnie dodaj pomidory, sól i gotuj przez 15 minut.

5. Krok

Makaron Pomodoro podawać na gorąco, posypując każde danie startym parmezanem i dekorując listkami świeżej bazylii.

6. Krok

W międzyczasie zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj makaron al dente. Zachowaj chochlę wody z gotowania, a następnie odcedź makaron.

7. Krok

Wyjąć czosnek z sosu pomidorowego, a następnie dodać makaron i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania, aby danie było bardziej kremowe.

8. Krok

Makaron Pomodoro podawać na gorąco, posypując każde danie startym parmezanem i dekorując listkami świeżej bazylii.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy