REKLAMA

Źródło: Pexels

Makowiec

Klasyczny bożonarodzeniowy deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
120
  • 250 g poppy seed v1 Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
  • 3 jaja Dodano do
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W rondelku zagotuj mleko z cukrem i makiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Krok

Ostudź masę i dodaj jaja, mąkę, skórkę cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.

3. Krok

Masło roztop w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj do masy makowej i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Wylej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pamiętaj, aby masa makowa była na górze.

5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem i pozwól całkowicie ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy