REKLAMA

Małże z czosnkiem i białym winem

Delikatne i aromatyczne małże z dodatkiem czosnku i białego wina to idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na romantyczną kolację lub rodzinny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg małży Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 1 szkło białego wina Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Małże dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

2. Krok

W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

3. Krok

Zwiększ ogień, dodaj małże i wymieszaj.

4. Krok

Zalej białym winem, przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie małże otworzą się.

5. Krok

Jeśli małże będą zbyt suche dodaj kilka łyżek wody.

6. Krok

Posól i popieprz do smaku.

7. Krok

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy