REKLAMA

Źródło: Freepik

Marynata do grillowanych piersi z kurczaka

Mieszanka słodkich i pikantnych smaków, z odrobiną pikanterii, czyni cuda w nadawaniu kurczakowi pysznego smaku. Jest cudownie wszechstronny, świetny nie tylko do grillowanego kurczaka, ale także do pieczonego lub pieczonego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kawałki Piersi kurczaka bez kości (lub dowolnej części) Dodano do
  • 12 filiżanka miodu Dodano do
  • 12 filiżanka sosu sojowego Dodano do
  • 14 filiżanka octu jabłkowego Dodano do
  • 14 filiżanka soku pomarańczowego Dodano do
  • 2 ząbki mielonego czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodano do
  • 1 łyżeczka Płatków chili (opcjonalnie) Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, sok pomarańczowy, mielony czosnek, mielony imbir, płatki chili (jeśli używasz), sól i pieprz. W ten sposób powstanie marynata.

2. Krok

Umieść kurczaka w torbie z zamkiem błyskawicznym lub szczelnym pojemniku. Robiąc to często, odkryłem, że torba z zamkiem błyskawicznym pomaga marynacie lepiej otoczyć kurczaka.

3. Krok

Wlej marynatę do torby lub pojemnika z kurczakiem, upewniając się, że wszystkie kawałki są dobrze pokryte. Zamknąć torebkę lub pojemnik i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z biegiem lat nauczyłem się, że marynowanie przez noc zapewnia najlepszą penetrację smaku.

4. Krok

Po zamarynowaniu kurczaka można go grillować lub piec. Aby grillować, użyj średnio-wysokiego ciepła i smaż każdą stronę przez 6-7 minut lub do momentu, aż będzie odpowiednio ugotowana. W przypadku pieczenia, rozgrzej piekarnik do 190°C (375°F) i piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż kurczak będzie dokładnie upieczony.

5. Krok

Posmarować kurczaka pozostałą marynatą dla dodatkowego smaku.

6. Krok

Udekorować ziarnami sezamu lub dymką, jeśli jest taka potrzeba i podawać.

Podobne przepisy

Marynowany kurczak

Marynowany kurczak to naprawdę wyśmienite danie, które możesz przygotować w domu. Połączenie przypraw, świeżych ziół i marynaty dostarcza pysznego i soczystego mięsa.

Grillowane udka z kurczaka w piekarniku

Przepis na udka z kurczaka bez kości grillowane w piekarniku.

Kurczak na ananasie

Przepis na słodkiego i jednocześnie pikantnego kurczaka na ananasie.

Kurczak na pomarańczach

Kurczak na pomarańczach to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się słodko-kwasnym połączeniem smaków. Ten kurczak piecze się w piekarniku z świeżymi pomarańczami i specjalną mieszanką przypraw.

Francuskie kebaby z kurczaka

Połączenie pomarańczy, czarnych oliwek, kopru włoskiego i pełnoziarnistej musztardy nadaje tym kebabom z kurczaka asertywny francuski charakter.

Chrupiąca sałatka z kurczakiem na ostro

Ten przepis ma idealną równowagę między ciepłem i smakiem, a soczysty grillowany kurczak dodaje bogatej głębi całemu podniebieniu.

Piersi z kurczaka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim

Pyszne letnie danie, idealne do grillowania. Ten przepis zaskoczy cię niezwykłą kombinacją smaków. Czosnek niedźwiedzi dodaje potrawie szczególnego smaku i aromatu.

Wykostnione udka z kurczaka na grillu

Dobry przepis na wykostnione udka z kurczaka, które łatwo przygotujesz na grillu.

Podobne przepisy

Marynowany kurczak

Marynowany kurczak to naprawdę wyśmienite danie, które możesz przygotować w domu. Połączenie przypraw, świeżych ziół i marynaty dostarcza pysznego i soczystego mięsa.

Grillowane udka z kurczaka w piekarniku

Przepis na udka z kurczaka bez kości grillowane w piekarniku.

Kurczak na ananasie

Przepis na słodkiego i jednocześnie pikantnego kurczaka na ananasie.

Kurczak na pomarańczach

Kurczak na pomarańczach to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się słodko-kwasnym połączeniem smaków. Ten kurczak piecze się w piekarniku z świeżymi pomarańczami i specjalną mieszanką przypraw.

Francuskie kebaby z kurczaka

Połączenie pomarańczy, czarnych oliwek, kopru włoskiego i pełnoziarnistej musztardy nadaje tym kebabom z kurczaka asertywny francuski charakter.

Chrupiąca sałatka z kurczakiem na ostro

Ten przepis ma idealną równowagę między ciepłem i smakiem, a soczysty grillowany kurczak dodaje bogatej głębi całemu podniebieniu.

Piersi z kurczaka nadziewane czosnkiem niedźwiedzim

Pyszne letnie danie, idealne do grillowania. Ten przepis zaskoczy cię niezwykłą kombinacją smaków. Czosnek niedźwiedzi dodaje potrawie szczególnego smaku i aromatu.

Wykostnione udka z kurczaka na grillu

Dobry przepis na wykostnione udka z kurczaka, które łatwo przygotujesz na grillu.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

989 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1902 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy