REKLAMA

Źródło: Canva

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 212 i szklanki mąki Dodano do
  • 1 szklanka masła Dodano do
  • 12 szklanki cukru Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżka kakao Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 12 szklanki dżemu lub marmolady Dodano do
  • 12 szklanki posiekanej orzechów laskowych Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, masło, cukier, żółtka, jajko, kakao, sól i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Krok

Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm.

3. Krok

Przenieś ciasto do formy do tarty, wyłożonej papierem do pieczenia, i nakłuj ciasto widelcem.

4. Krok

Na cieście rozsmaruj dżem lub marmoladę, a następnie posyp orzechami.

5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.

7. Krok

Podaj polany lukrem lub udekoruj wedle uznania.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy