REKLAMA

Przepis na śliwowicę

Śliwowica to tradycyjny polski trunek alkohowy onym smaku i aromacie śliwek.by uzyskać jej intensywność, wymaga długiego procesu fermentacji. Warto wiedzieć, że przygotowanieliwowicy jest procesem wymagającym cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 5 kg dojrzałych śliwek Dodano do
  • 1 kg cukru Dodano do
  • 4 litry wody Dodano do
  • 1 łyżeczka drożdży winiarskich Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozpocznij od mycie śliwek. Usuń wszelkie zepsute lub nadgnite owoce.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

3. Krok

Dodaj do gorącej wody wanilię, skórkę cytryny i goździki.

4. Krok

Włóż do garnka śliwki.

5. Krok

Przykryj garnki czystą ściereczką i pozostaw na 5-6 dni, mieszając zawartość codziennie

6. Krok

Po upływie tego czasu odcedź śliwki, pozostawiając jeden płyn.

7. Krok

Dokładnie wymieszaj.

8. Krok

Przelej otrzymany płyn do dębowego beczułki lub dużego słoja i pozostaw na kolejne 2 dni.

9. Krok

Po tym czasie śliwowica jest gotowa. Możesz ją przelać do butelek które szczelnie zamkniesz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1066 przepisy

Obiad

2062 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Mascarpone

133 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

370 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy