REKLAMA

Pyszny kumpir

Kumpir to tradycyjne danie kuchni tureckiej, które stało się popularne na całym świecie. Jest to pieczony ziemniak, którego wnętrze wypełnione jest różnorodnymi dodatkami, takimi jak masło, ser, kzone ogórki, kukurydza czy sosy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 6 dużych ziemniaków Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 100 g tartego sera żółtego Dodano do
  • 100 g startych kiszony ogurków Dodano do
  • 1 puszka kukurydzy Dodano do
  • 4 łyżki majonezu Dodano do
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.

2. Krok

Każdy ziemniak owiń w folię aluminiową i umieść na blasze do pieczenia.

3. Krok

Piecz ziemniaki w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.

4. Krok

Odkrój od każdego ziemniaka wierzchnią część, tak aby powstał niewielki otwór.

5. Krok

Wydrąż wnętrze ziemniaków, zachowując jednak odpowiednią ilość miąższu, aby ziemniak nie rozpadł się.

6. Krok

Wymieszaj wydrążony miąższ z masłem, serem, kiszonymi ogórkami, odsączoną kukurydzą, solą i pieprzem.

7. Krok

Dodaj po 1 łyżce majonezu i kwaśnej śmietany, mieszając całość.

8. Krok

Nałóż do piekarnika z przygotowanym nadzieniem.

9. Krok

Ponownie umieść ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 10-15 minut, aby nadzienie się podgrzało.

10. Krok

Przed podaniem posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki

11. Krok

Kumpir podawaj na gorąco.

Podobne przepisy

Kluski leniwe z serem i ziemniakami

Kluski leniwe z serem i ziemniakami to tradycyjne danie polskie, które skradnie serca wszystkich łasuchów. Są to puchate kluski z semoliną, które delikatnie posypane są startym z podsmażonymi ziemniakami. To proste i sycące danie, idealne na obiad czy kolację.

Ziemniaki z gzikiem

Ziemniaki z gzikiem są idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Ten tradycyjny polski smakołyk jest prosty w przygotowaniu i smakuje wybornie!

Smaczny wegański placek pasterski z soczewicy

Ten wegański placek pasterski to obfity, pocieszający klasyk bezmięsny i bezmleczny, ale równie aromatyczny i satysfakcjonujący!

Szybka i łatwa zapiekanka z ziemniaków i pora

Przepis na "Potato Leek Gratin" to jedno z moich absolutnie ulubionych zimowych dań. Jest kremowe, rozgrzewające i niezwykle sycące. Przygotowywałam to danie niezliczoną ilość razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze jest wielkim hitem. Świeże pory i ziemniaki są gotowane na parze z czosnkiem, a następnie pieczone w piekarniku - uczta dla podniebienia!

Szybkie i łatwe wegetariańskie warzywa z ziemniakami z piekarnika

Zanim odkryłam ten przepis na warzywa z piekarnika z ziemniakami, często zmagałam się z przygotowaniem smacznego dania, które byłoby jednocześnie zdrowe. Odkąd przygotowałam ten przepis po raz pierwszy, na stałe zagościł on w mojej kuchni. Połączenie pieczonych warzyw i chrupiących ziemniaków jest po prostu nie do odparcia i za każdym razem nie mogę się doczekać, aby je przygotować.

Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem

To proste danie, które idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Szczególnie polecam go na zimowe dni, gdy potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego.

Kaszubskie ruchanki

Ruchanki to tradycyjne dan kuchni polskiej, które jest idealne na szybki obiad czy kolację. Składają się one z placków ziemniaczanych, które są smażone na patelni do uzyskania chrupiącej skórki. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, kwaśna śmietana czy kiełbasa.

Bawarskie placki ziemniaczane "Reiberdatschi"

Zawsze uwielbiam gotować Reiberdatschi dla mojej rodziny, zwłaszcza gdy na zewnątrz jest chłodno i mamy ochotę na coś przytulnego. To typowe bawarskie danie, które jest ulubionym w wielu domach w południowych Niemczech. Są chrupiące, pikantne i niesamowicie smaczne, zwłaszcza gdy są podawane ze świeżym sosem jabłkowym.

Podobne przepisy

Kluski leniwe z serem i ziemniakami

Kluski leniwe z serem i ziemniakami to tradycyjne danie polskie, które skradnie serca wszystkich łasuchów. Są to puchate kluski z semoliną, które delikatnie posypane są startym z podsmażonymi ziemniakami. To proste i sycące danie, idealne na obiad czy kolację.

Ziemniaki z gzikiem

Ziemniaki z gzikiem są idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Ten tradycyjny polski smakołyk jest prosty w przygotowaniu i smakuje wybornie!

Smaczny wegański placek pasterski z soczewicy

Ten wegański placek pasterski to obfity, pocieszający klasyk bezmięsny i bezmleczny, ale równie aromatyczny i satysfakcjonujący!

Szybka i łatwa zapiekanka z ziemniaków i pora

Przepis na "Potato Leek Gratin" to jedno z moich absolutnie ulubionych zimowych dań. Jest kremowe, rozgrzewające i niezwykle sycące. Przygotowywałam to danie niezliczoną ilość razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze jest wielkim hitem. Świeże pory i ziemniaki są gotowane na parze z czosnkiem, a następnie pieczone w piekarniku - uczta dla podniebienia!

Szybkie i łatwe wegetariańskie warzywa z ziemniakami z piekarnika

Zanim odkryłam ten przepis na warzywa z piekarnika z ziemniakami, często zmagałam się z przygotowaniem smacznego dania, które byłoby jednocześnie zdrowe. Odkąd przygotowałam ten przepis po raz pierwszy, na stałe zagościł on w mojej kuchni. Połączenie pieczonych warzyw i chrupiących ziemniaków jest po prostu nie do odparcia i za każdym razem nie mogę się doczekać, aby je przygotować.

Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem

To proste danie, które idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Szczególnie polecam go na zimowe dni, gdy potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego.

Kaszubskie ruchanki

Ruchanki to tradycyjne dan kuchni polskiej, które jest idealne na szybki obiad czy kolację. Składają się one z placków ziemniaczanych, które są smażone na patelni do uzyskania chrupiącej skórki. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, kwaśna śmietana czy kiełbasa.

Bawarskie placki ziemniaczane "Reiberdatschi"

Zawsze uwielbiam gotować Reiberdatschi dla mojej rodziny, zwłaszcza gdy na zewnątrz jest chłodno i mamy ochotę na coś przytulnego. To typowe bawarskie danie, które jest ulubionym w wielu domach w południowych Niemczech. Są chrupiące, pikantne i niesamowicie smaczne, zwłaszcza gdy są podawane ze świeżym sosem jabłkowym.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

641 przepisy

Ciasta

255 przepisy

Ciasta i desery

721 przepisy

Sałatki

194 przepisy

Zupy i buliony

211 przepisy

Ciastka

221 przepisy

Tanie posiłki

294 przepisy

Deser

813 przepisy