REKLAMA

Sernik „ Jajko sadzone ”

Nie znam osoby która nie lubi kurzego jajka sadzonego . Dla tego przygotowałam wersję słodkiej wersji która również smakuje każdemu . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/04/sernik-jajko-sadzone.html

REKLAMA

Składniki

porcje
16

CIASTO

  • 3 duże jajka Dodano do
  • 75 ml oleju Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

MASA SEROWA

  • 750 g twarogu zmielonego trzykrotnie Dodano do
  • 500 g serka mascarpone schłodzonego Dodano do
  • 300 ml śmietany kremówki 36 Dodano do
  • 4 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 2 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej Dodano do
  • 10 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 2 małe puszki moreli w syropie Dodano do

GALARETKA *

  • 500 ml syropu z moreli Dodano do
  • 312 łyżeczki żelatyny w proszku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Ciasto ; Jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywną i jednolitą pianę . Wlewać strużką olej , dalej ubijając . Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki . Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ( sam spód ) . Wyrównać . Piec w temperaturze 160 º C przez około 15 – 20 minut lub do zarumienienia się ciasta . Wyjąć , wystudzić . Po wystudzeniu dodatkowo odwrócić blat .

2. Krok

Masa serowa ; Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody ( zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu ) . Wystudzić w temperaturze pokojowej , dopilnowując by pozostała płynna . W misie miksera umieścić twaróg , mascarpone i cukier puder . Ubić do połączenia ( końcówkami miksera do ubijania białek ) . Dodać śmietanę kremówkę i ubić , do momentu zgęstnienia masy . Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny – ubić , do wymieszania i połączenia .Masę serową przelać na blat ciasta . Wyrównać . Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu , wciskając je lekko w krem . Odstawić do stężenia .

3. Krok

Galaretka* ; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli ( tylko do jej przykrycia ) , odstawić na 10 minut do napęcznienia . Postawić na palniku i podgrzewać , mieszając , do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali . Zdjąć z palnika , lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli , dobrze wymieszać do połączenia . Wystudzić. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami . Odstawić do całkowitego stężenia .

4. Krok

Można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej : 2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania ) .

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy