:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1qI0ky9yFAGnhXQhS60P/c77cc5c84e96abfef5289538ac312c.jpeg)
Sernik „ Jajko sadzone ”
Nie znam osoby która nie lubi kurzego jajka sadzonego . Dla tego przygotowałam wersję słodkiej wersji która również smakuje każdemu . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/04/sernik-jajko-sadzone.html
Składniki
CIASTO
- 3 duże jajka
- 75 ml oleju
- 150 g mąki pszennej
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 750 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 500 g serka mascarpone schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej
- 10 łyżki cukru pudru
- 2 małe puszki moreli w syropie
GALARETKA *
- 500 ml syropu z moreli
- 31⁄2 łyżeczki żelatyny w proszku
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto ; Jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywną i jednolitą pianę . Wlewać strużką olej , dalej ubijając . Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki . Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ( sam spód ) . Wyrównać . Piec w temperaturze 160 º C przez około 15 – 20 minut lub do zarumienienia się ciasta . Wyjąć , wystudzić . Po wystudzeniu dodatkowo odwrócić blat .
Masa serowa ; Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody ( zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu ) . Wystudzić w temperaturze pokojowej , dopilnowując by pozostała płynna . W misie miksera umieścić twaróg , mascarpone i cukier puder . Ubić do połączenia ( końcówkami miksera do ubijania białek ) . Dodać śmietanę kremówkę i ubić , do momentu zgęstnienia masy . Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny – ubić , do wymieszania i połączenia .Masę serową przelać na blat ciasta . Wyrównać . Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu , wciskając je lekko w krem . Odstawić do stężenia .
Galaretka* ; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli ( tylko do jej przykrycia ) , odstawić na 10 minut do napęcznienia . Postawić na palniku i podgrzewać , mieszając , do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali . Zdjąć z palnika , lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli , dobrze wymieszać do połączenia . Wystudzić. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami . Odstawić do całkowitego stężenia .
Można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej : 2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania ) .