REKLAMA
Smażone cielęce wątróbki
Tradycyjna uczta dla miłośników potraw z wnętrzności
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 600 g Wątroba cielęca
- 150 g mąka samozbrylająca
- 4 jajko
- 400 g bułka tarta
- sól i pieprz
- 500 ml Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Oczyśćcie cielęcą wątrobę i pokrójcie na plastry, które delikatnie rozbijcie i osuszcie z soku.
2. Krok
Dopraw posiekaną wątróbkę solą, pieprzem i papryką. Tuż przed zawinięciem.
3. Krok
Otocz jak klasyczny kotlet schabowy w panierce z mąki, roztrzepanego jajka i bułki tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju na 175°C przez około 10 minut.
4. Krok
Po usmażeniu polej na końcu masłem i posól solą. Podawaj z wiedeńską sałatką ziemniaczaną i cytryną z kaparami.