REKLAMA

Źródło: Freepik

Soczyste polędwiczki w sosie musztardowym

Ten przepis na polędwiczki w sosie musztardowym powinien starczyć na 4 porcje. Czas przygotowania wynosi około 30-40 minut. Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • g polędwiczki wieprzowe po około 200 każda Dodano do
  • 2 łyżki musztardy dijon Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 2 łyżki másla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Po rozpuszczeniu masła podsmaż polędwiczki z obu stron, aż się zrumienią. Przenieś polędwiczki na talerz i przykryj folią aluminiową, aby się nie wystudziły.

2. Krok

2. Na tej samej patelni dodaj musztardę i miód. Mieszaj, aż składniki się połączą i lekko zgęstnieją.

3. Krok

3. Następnie wlej bulion do patelni i wymieszaj z sosem musztardowym. Dodaj śmietanę kremówkę i kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje i stanie się jednolity.

4. Krok

4. Włóż polędwiczki z powrotem na patelnię do sosu musztardowego. Obtocz je w sosie, aby były równomiernie pokryte. Dopraw solą i pieprzem według swojego smaku.

5. Krok

5. Kontynuuj gotowanie polędwiczek w sosie przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze przypieczone.

6. Krok

6. Przed podaniem polej polędwiczki sosem musztardowym i udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

7. Krok

7. Polędwiczki w sosie musztardowym najlepiej podawać od razu, na gorąco. Możesz je podać z ziemniakami, ryżem lub sałatką.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy