REKLAMA

Źródło: Freepik

Soczyste polędwiczki w sosie musztardowym

Ten przepis na polędwiczki w sosie musztardowym powinien starczyć na 4 porcje. Czas przygotowania wynosi około 30-40 minut. Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • g polędwiczki wieprzowe po około 200 każda Dodano do
  • 2 łyżki musztardy dijon Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 2 łyżki másla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Po rozpuszczeniu masła podsmaż polędwiczki z obu stron, aż się zrumienią. Przenieś polędwiczki na talerz i przykryj folią aluminiową, aby się nie wystudziły.

2. Krok

2. Na tej samej patelni dodaj musztardę i miód. Mieszaj, aż składniki się połączą i lekko zgęstnieją.

3. Krok

3. Następnie wlej bulion do patelni i wymieszaj z sosem musztardowym. Dodaj śmietanę kremówkę i kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje i stanie się jednolity.

4. Krok

4. Włóż polędwiczki z powrotem na patelnię do sosu musztardowego. Obtocz je w sosie, aby były równomiernie pokryte. Dopraw solą i pieprzem według swojego smaku.

5. Krok

5. Kontynuuj gotowanie polędwiczek w sosie przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze przypieczone.

6. Krok

6. Przed podaniem polej polędwiczki sosem musztardowym i udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

7. Krok

7. Polędwiczki w sosie musztardowym najlepiej podawać od razu, na gorąco. Możesz je podać z ziemniakami, ryżem lub sałatką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy