REKLAMA

Źródło: egiss from Getty Images Signature

Szczupak pieczony w maśle

Ten przepis na szczupaka pieczonego w maśle jest jednym z moich ulubionych. Jedliśmy to danie na wielu rodzinnych spotkaniach i za każdym razem było prawdziwym hitem. Wierzę, że twoja rodzina i przyjaciele również to docenią.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek pike Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • 2 kawałek Cytryny Dodano do
  • 1 kawałek Duży seler Dodano do
  • 4 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól Dodano do
  • Pieprz mielony Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Następnie przygotujemy naszego szczupaka.

2. Krok

Ułóż szczupaka w głębszym naczyniu do pieczenia i posmaruj go sokiem z jednej cytryny. Usunie to ewentualny rybi zapach. Roztop kawałek masła i wymieszaj go z drobno posiekanym czosnkiem. Posmaruj masłem szczupaka wewnątrz i na zewnątrz.

3. Krok

Seler obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jego smak doskonale uzupełnia smak szczupaka. Ułóż plasterki selera na dnie naczynia do zapiekania wokół szczupaka.

4. Krok

Dopraw wieprzowinę pieprzem i solą i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie posmarować szczupaka pozostałym masłem.

5. Krok

Podawać szczupaka na ciepło, udekorowanego plasterkami cytryny z drugiej cytryny.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy