REKLAMA

Źródło: Canva

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami to smaczna i sycąca potrawa, która jest popularna w Polsce. Spróbujcie wersji bezmięsnej.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
6
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 kg szczawiu Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 liście laurowe Dodano do
  • 2 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól i pieprz dla smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.

Ziemniaki umyj i pokrój na kawałki. Szczaw umyj i oddziel łodygi od liści. Jajka ugotuj na twardo. Cebulę i czosnek pokrój drobno. W garnku zagotuj wodę i wrzuć ziemniaki, liście szczawiu, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Odsiej warzywa i zmiksuj je z wywarem z ziół, aż powstanie gładka zupa. Włóż zupę z powrotem do garnka, dodaj śmietanę i dopraw dla smaku solą i pieprzem. Podawaj ciepłą z jajkiem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy