REKLAMA

Źródło: FB-Zdravé veg-pochúťky

Gołąbki z ryżem

Przepis na faszerowaną kapustę

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g Mielona wieprzowina Dodano do
  • 250 g Ryż okrągły Dodano do
  • 1 szt Kapusta główkowa Dodano do
  • 5 goździki czosnek Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • Papryka czerwona mielona Dodano do
  • Czarny pieprz mielony Dodano do
  • 3 puszki przecier pomidorowy Dodano do
  • Sól Dodano do
  • olej Dodano do
  • kminek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Wytnij głąb z kapusty. Wkładamy całą głowę kapusty do wrzącej wody i stopniowo, jak liście zmiękczają, przycinamy je i znowu wkładamy kapustę do wody, aż do przycięcia ostatnich użytecznych liści.

2. Krok

Usuwamy grube części z liści kapusty. Duże liście jednocześnie przekrawamy na pół. Odcięte części kroimy na drobno, a następnie dodajemy do gołąbków do garnka, nie wyrzucamy.

3. Krok

Przygotujmy mięso mielone. Podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, a po zdjęciu z ognia posypujemy ją czerwoną papryką. Ryż przepłukujemy wrzącą wodą przez sitko. Wszystko wkładamy do jednej miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i czarny pieprz, a także jedną małą puszke przecieru pomidorowego i olej, a potem dokładnie mieszamy. Następnie pozostawiamy to na chwilę i jeśli trzeba, przyprawiamy jeszcze raz. Stosunek mięso ryż wynosi zasada 2/3 mięsa i 1/3 ryżu.

4. Krok

Kładziemy liść kapusty na dłoni i wkładamy nadzienie. Zwijamy go tak, aby powstał lejek. Zwijamy do końca liścia, górną część kapusty wsuwamy palcem do środka.

5. Krok

Umieścimy je w garnku obok siebie, wypełnijmy każde miejsce.

6. Krok

Gołąbki zalewamy przecierym pomidorowym zmieszanym z wodą. Dodajemy do tego kminek i trochę soli. Zalewamy je tak, aby wszystkie były pod wodą i w końcu gotujemy je na umiarkowanym ogniu około 1 godziny i pół.

7. Krok

Gotowe gołąbki można podawać z gotowanymi ziemniakami lub osobno. Smacznego.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy