REKLAMA

Źródło: Pexels

Kapsalon

Popularne danie kuchni holenderskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mięsa kurczaka Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka kuminu Dodano do
  • 1 łyżeczka kolendry Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 600 g frytek Dodano do
  • 200 g sera grana padano lub gouda Dodano do
  • sałatka z pomidorów i ogórków Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.

2. Krok

Dodaj mięso, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie gotowe.

3. Krok

W międzyczasie, ugotuj frytki w głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.

4. Krok

W płaskim naczyniu lub płytkiej płycie do pieczenia ułóż warstwę frytek, na nich połóż mięso, a następnie posyp ser.

5. Krok

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 10 minut, aż ser się roztopi.

6. Krok

Wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu sałatkę.

7. Krok

Kapsalon można podawać z jogurtem lub sosami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1331 przepisy

Kolacja

1922 przepisy

Bez pieczenia

174 przepisy

Słowacki

106 przepisy

Śniadanie

435 przepisy

Obiad

2066 przepisy

Deser

1478 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciastka

344 przepisy