REKLAMA

Źródło: Pexels

Kapsalon

Popularne danie kuchni holenderskiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mięsa kurczaka Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka kuminu Dodano do
  • 1 łyżeczka kolendry Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 600 g frytek Dodano do
  • 200 g sera grana padano lub gouda Dodano do
  • sałatka z pomidorów i ogórków Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.

2. Krok

Dodaj mięso, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie gotowe.

3. Krok

W międzyczasie, ugotuj frytki w głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.

4. Krok

W płaskim naczyniu lub płytkiej płycie do pieczenia ułóż warstwę frytek, na nich połóż mięso, a następnie posyp ser.

5. Krok

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 10 minut, aż ser się roztopi.

6. Krok

Wyjmij z piekarnika i ułóż na wierzchu sałatkę.

7. Krok

Kapsalon można podawać z jogurtem lub sosami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy