REKLAMA

Źródło: arfo from Getty Images

Kartacze

Kartacze - smaczne danie idealne na lunch lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 300 g mięsa mielonego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Mąka ziemniaczana do podsypki Dodano do
  • Oliwa z oliwek do podsmażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zaczynamy od ziemniaków - najlepiej sprawdzają się do tego te o większej zawartości skrobi. Obieramy je i trzemy na tarce o małych oczkach. Ważne, aby dostać jak najdrobniejszy \ziemniaczany pył\2. Następnie ziemniaki odciskamy przez czystą ściereczkę, zbierając sok, który po jakimś czasie oddzieli się od skrobi. Gadzinę ze skrobią doprawiamy jajkami, solą i pieprzem, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Krok

W międzyczasie mięso mielone smażymy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Aby uniknąć suchej konsystencji farszu, warto dodać odrobinę wody podczas smażenia.

3. Krok

Kiedy mamy już gotowe ciasto i farsz, przechodzimy do formowania kartaczy. Wykładamy porcję ciasta na dłoń, na środek nakładamy farsz, a następnie zamykamy formując okrągłe kule.

4. Krok

Kartacze wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy