REKLAMA

Źródło: Pixabay : Peggy_Marco

Likier czekoladowy

Ten likier czekoladowy jest absolutnym hitem na każdej imprezie i zawsze jest fantastyczny, gdy goście ogłaszają, że przyjdą z krótkim wyprzedzeniem. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest po prostu niebiański. Robiłam go już kilka razy na różne okazje i zawsze był hitem.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 12 Czekolada dla dzieci Dodano do
  • 500 ml mleko pełne Dodano do
  • 200 ml Krem Dodano do
  • 200 ml wódka Dodano do
  • 1 Kawałek cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Aby przygotować likier czekoladowy, należy najpierw połamać czekoladę na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej rozpuści się ona w garnku i pozwoli uzyskać gładki efekt końcowy.

2. Krok

Umieść mleko, śmietankę i cukier waniliowy w rondelku i podgrzej. Nie musi się zagotować, wystarczy, że będzie wystarczająco gorące, aby rozpuścić czekoladę. Zalecam ciągłe mieszanie, aby upewnić się, że mieszanina się nie przypali - okazało się to niezwykle przydatne w mojej kuchni!

3. Krok

Gdy tylko będzie wystarczająco ciepły, dodaj kawałki czekolady i rozpuść je na małym ogniu, stale mieszając. Ważne jest, aby być cierpliwym i upewnić się, że cała czekolada jest całkowicie rozpuszczona, w przeciwnym razie likier może stać się grudkowaty.

4. Krok

Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie bardzo powoli wmieszać wódkę. Przed butelkowaniem poczekać, aż mieszanina będzie całkowicie zimna - zapobiegnie to odparowaniu alkoholu.

5. Krok

Teraz likier czekoladowy wystarczy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Będzie tam przechowywany przez co najmniej dwa tygodnie, ale bądźmy szczerzy, prawdopodobnie nie wytrzyma tak długo!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy