REKLAMA

Orzechówka

Pyszna domowa nalewka. Idealna na prezent.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g orzechów laskowych Dodano do
  • 112 l alkoholu np spirytusu Dodano do
  • 1 kg cukier kryształ Dodano do
  • 2 laski cynamonu Dodano do
  • 6 goździków Dodano do
  • 2 laski wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Orzechy lekko podpraż na suchej patelni, a następnie zmiel je w młynku do kawy na pył.

2. Krok

W dużym słoju połącz orzechy z alkoholem i cukrem, cynamonem, goździkami i wanilią.

3. Krok

Odstaw nalewkę w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na 2-3 miesiące.

4. Krok

Codziennie potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.

5. Krok

Po upływie odpowiedniego czasu przefiltruj nalewkę przez gęste sito lub gazę.

6. Krok

Przelej do butelek i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy