REKLAMA

Źródło: Youtube

Prosty przepis na domowy makaron

Domowy makaron to pyszna alternatywa dla gotowych makaronów dostępnych w sklepach. Jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje wyjątkowo i aromatycznie. Możesz go podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa i warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

1. Na stolnicy lub w misce wymieszaj mąkę z solą i zrób kopczyk, w środku którego zrób wklęśnięcie.

2. Krok

2. Do wklęśnięcia wbij jajka i dodaj olej.

3. Krok

3. Roztrzep jajka widelcem, a następnie stopniowo mieszaj z mąką.

4. Krok

4. Mieszaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.

5. Krok

5. Ciasto zawin w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.

6. Krok

6. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj blat, na którym będziesz wałkować ciasto. Posyp go mąką.

7. Krok

7. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, które będą łatwiejsze do obsługi.

8. Krok

8. Kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek.

9. Krok

9. Następnie zwijaj placek w rulonik i kroj wzdłuż na paski szerokości około 0,5 cm.

10. Krok

10. Rozłóż paski na stolnicy, aby mogły wyschnąć przez minimum 30 minut.

11. Krok

11. Gotuj w dużej ilości wody z solą przez 2-4 minuty, aż makaron będzie miękki.

12. Krok

12. Odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy