REKLAMA

Pyszny pstrąg z patelni

Pstrąg z patelni to klasyczne danie, które sprawdzi się zarówno na uroczystym obiedzie, jak i w codziennym menu. Jest to danie szybkie do przygotowania, zdrowe i pyszne. Pstrąg ma delikatne mięso z subtelnym, słodkawym smakiem, które znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 filety z pstrąga Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 cytryna (sok) Dodano do
  • Kilka listków świeżej pietruszki do dekoracji Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Oprószyć filety z pstrąga solą, pieprzem i mąką z obu stron.

2. Krok

Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek, a następnie ułożyć na niej filety skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 4-5 minut.

3. Krok

Odwrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż będą dobrze przyrządzone i złote.

4. Krok

Przyprawić sokiem z cytryny, a następnie posypać posiekaną pietruszką.

5. Krok

Pstrągi podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, warzywami lub świeżym pieczywem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy