REKLAMA

Źródło: Youtube

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szpinakiem to doskonała przekąska lub dodatek do obiadu. Są proste w przygotowaniu i smakują wybornie. Ich chrupiąca skorupka i aromatyczny farsz z szpinakiem i serem to połączenie, które pokochają dorośli i dzieci.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 200 g świeżego szpinaku Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • startego Dodano do
  • 2 łyżki másla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

2. Oczyść i opłucz szpinak, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym.

3. Krok

3. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle na patelni, aż będą miękkie i lekko złociste.

4. Krok

4. Dodaj szpinak do patelni i smaż, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Krok

5. Przygotuj ciasto francuskie, rozwałkuj na prostokąt i posyp serem żółtym.

6. Krok

6. Rozłóż nad nim równomiernie smażony szpinak z cebulą i czosnkiem.

7. Krok

7. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała długa rolka.

8. Krok

8. Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 1,5 cm i ułóż je na blasze do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi.

9. Krok

9. Piecz ślimaczki w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.

10. Krok

10. Podawaj na ciepło i ciesz się smakiem!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy