REKLAMA

Źródło: Youtube

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szpinakiem to doskonała przekąska lub dodatek do obiadu. Są proste w przygotowaniu i smakują wybornie. Ich chrupiąca skorupka i aromatyczny farsz z szpinakiem i serem to połączenie, które pokochają dorośli i dzieci.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego Dodano do
  • 200 g świeżego szpinaku Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • startego Dodano do
  • 2 łyżki másla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Krok

2. Oczyść i opłucz szpinak, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym.

3. Krok

3. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle na patelni, aż będą miękkie i lekko złociste.

4. Krok

4. Dodaj szpinak do patelni i smaż, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Krok

5. Przygotuj ciasto francuskie, rozwałkuj na prostokąt i posyp serem żółtym.

6. Krok

6. Rozłóż nad nim równomiernie smażony szpinak z cebulą i czosnkiem.

7. Krok

7. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała długa rolka.

8. Krok

8. Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 1,5 cm i ułóż je na blasze do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi.

9. Krok

9. Piecz ślimaczki w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące.

10. Krok

10. Podawaj na ciepło i ciesz się smakiem!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy