REKLAMA

Źródło: Canva

Sos grzybowy

Ten sos jest idealny do mięsa, ryżu, makaronu czy jako dodatek do zapiekanek. Aromatyczny i pełen grzybów urozmaici każde danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 kg ulubionych grzybów np borowików Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 4 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • natka pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Oczyścić i pokroić grzyby. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

2. Krok

W garnku rozgrzać masło i dodać cebulę i czosnek. Smażyć do miękkości.

3. Krok

Dodać grzyby i smażyć przez około 10 minut.

4. Krok

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażąc przez kolejne 2 minuty.

5. Krok

Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut.

6. Krok

Dodaj śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Posypać natką pietruszki przed podaniem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy