REKLAMA

Źródło: Canva

Sos grzybowy

Ten sos jest idealny do mięsa, ryżu, makaronu czy jako dodatek do zapiekanek. Aromatyczny i pełen grzybów urozmaici każde danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 kg ulubionych grzybów np borowików Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 4 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • natka pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Oczyścić i pokroić grzyby. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

2. Krok

W garnku rozgrzać masło i dodać cebulę i czosnek. Smażyć do miękkości.

3. Krok

Dodać grzyby i smażyć przez około 10 minut.

4. Krok

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażąc przez kolejne 2 minuty.

5. Krok

Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut.

6. Krok

Dodaj śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Posypać natką pietruszki przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy