REKLAMA

Źródło: Canva

Sos grzybowy

Ten sos jest idealny do mięsa, ryżu, makaronu czy jako dodatek do zapiekanek. Aromatyczny i pełen grzybów urozmaici każde danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 kg ulubionych grzybów np borowików Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 4 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego Dodano do
  • 2 łyżki śmietany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • natka pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Oczyścić i pokroić grzyby. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

2. Krok

W garnku rozgrzać masło i dodać cebulę i czosnek. Smażyć do miękkości.

3. Krok

Dodać grzyby i smażyć przez około 10 minut.

4. Krok

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażąc przez kolejne 2 minuty.

5. Krok

Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut.

6. Krok

Dodaj śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Posypać natką pietruszki przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy