REKLAMA
Źródło: Canva
Sos grzybowy
Ten sos jest idealny do mięsa, ryżu, makaronu czy jako dodatek do zapiekanek. Aromatyczny i pełen grzybów urozmaici każde danie.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1 kg ulubionych grzybów np borowików
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Oczyścić i pokroić grzyby. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. Krok
W garnku rozgrzać masło i dodać cebulę i czosnek. Smażyć do miękkości.
3. Krok
Dodać grzyby i smażyć przez około 10 minut.
4. Krok
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażąc przez kolejne 2 minuty.
5. Krok
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut.
6. Krok
Dodaj śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut.
7. Krok
Posypać natką pietruszki przed podaniem.