REKLAMA

Źródło: marcomayer from Getty Images

Pieczony cielęcy piec w piekarniku

Ten tradycyjny słowacki przepis na pieczone cielęce mięso w piekarniku jest łatwy do przygotowania i pełen smaków. Mięso jest delikatnie marynowane i pieczone do złota, co tworzy niesamowity smak i teksturę. Świetne na rodzinne obiady lub kolacje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso

  • 1 kg cielęcina Dodano do

Marynata

  • 4 goździki czosnek Dodano do
  • 1 szt Świeży rozmaryn Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Nagrzej piekarnik do 180°C. Osusz cielęcę mięso ręcznikiem papierowym i połóż je na dużą blachę do pieczenia.

2. Krok

Do przygotowania marynaty wymieszaj ząbki czosnku, świeży rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i mielony czarny pieprz. Marynatę nałóż na mięso.

3. Krok

Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny, lub do momentu, gdy mięso staje się delikatnie złote, a termometr włożony w najgrubsze miejsce mięsa pokazuje 70°C.

4. Krok

Usmażone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do odpoczęcia przynajmniej na 15 minut przed pokrojeniem. Następnie podawaj z ulubionym dodatkiem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1381 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1245 przepisy