REKLAMA

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to taki świąteczny klasyk, który wszyscy uwielbiają. Moja wersja sałatki jest pełna wiosennych warzyw, takich jak rzodkiewki, cebula dymka czy marchewka. Sałatka jest super kremowa dzięki wegańskiemu majonezowi i doprawiona większą ilością soku z ogórków i przypraw.

REKLAMA
35 szybkich posiłków, które nie nadwyrężą Twojego portfela

Przepis można znaleźć w tym artykule

35 szybkich posiłków, które nie nadwyrężą Twojego portfela

Składniki

porcje
4
  • 1000 g ziemniak Dodano do
  • 100 g Marchew pokrojona w kostkę Dodano do
  • 10 Czerwone rzodkiewki pokrojone w kostkę Dodano do
  • 1 Cebula dymka tylko zielona część Dodano do
  • 2 Ogórki kiszone pokrojone w kostkę Dodano do
  • 150 g wegański majonez Dodano do
  • 1 Łyżka Sok z ogórka Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 Łyżka Musztarda Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, sprawdzając wykałaczką, kiedy ziemniaki będą miękkie. Odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i umieścić w misce. (Ten krok można również przygotować dzień wcześniej).

2. Krok

Marchewki pokroić w kostkę i albo ugotować na parze, albo w wodzie do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Krok

W międzyczasie przygotować majonez. Doprawić majonez sokiem z ogórków, musztardą, solą i pieprzem i wymieszać.

4. Krok

W misce wymieszaj ziemniaki, marchewki, rzodkiewki i ogórki. Dodaj mieszankę majonezową i dobrze wymieszaj, aby się połączyć.

5. Krok

Na koniec dodajemy posiekaną cebulkę dymkę, lekko mieszamy, smakujemy i doprawiamy przyprawami lub solą.

6. Krok

Można go podawać z grzankami z tofu, tempeh, chlebem lub cieszyć się nim samodzielnie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy